Grammar Fundamentals
Parts of Speech Tenses Subject Verb Agreement Articles Prepositions ConjunctionsSentence Structure
Sentence Correction Error Spotting Sentence Improvement Sentence Completion Para Jumbles Sentence ArrangementVocabulary & Usage
Synonyms Antonyms One Word Substitution Idioms and Phrases Fill in the Blanks Word UsageReading Comprehension
Reading Comprehension Passage Completion Critical Reasoning Inference Main Idea Tone and MoodAdvanced Topics
Active Passive Voice Direct Indirect Speech Punctuation Spelling Abbreviations Literary TermsReading Comprehension Aptitude Questions & Formulas with answer
Ques 11 GATE 2023
The World Bank has declared that it does not plan to offer new financing to Sri
Lanka, which is battling its worst economic crisis in decades, until the country has
an adequate macroeconomic policy framework in place. In a statement, the World
Bank said Sri Lanka needed to adopt structural reforms that focus on economic
stabilisation and tackle the root causes of its crisis. The latter has starved it of
foreign exchange and led to shortages of food, fuel, and medicines. The bank is
repurposing resources under existing loans to help alleviate shortages of essential
items such as medicine, cooking gas, fertiliser, meals for children, and cash for
vulnerable households.
Based only on the above passage, which one of the following statements can be
inferred with certainty?
(c) is the correct answer.
Ques 12 GATE 2023
Which one of the options does NOT describe the passage below or follow from it?
'We tend to think of cancer as a 'modern' illness because its metaphors are so modern. It is a disease of overproduction, of sudden growth, a growth that is unstoppable, tipped into the abyss of no control. Modern cell biology encourages us to imagine the cell as a molecular machine. Cancer is that machine unable to quench its initial command (to grow) and thus transform into an indestructible, self-propelled automaton.' [Adapted from The Emperor of All Maladies by Siddhartha Mukherjee]
(d) is the correct answer.
Ques 13 GATE 2023
The World Bank has declared that it does not plan to offer new financing to Sri Lanka, which is battling its worst economic crisis in decades, until the country has an adequate macroeconomic policy framework in place. In a statement, the World Bank said Sri Lanka needed to adopt structural reforms that focus on economic stabilisation and tackle the root causes of its crisis. The latter has starved it of foreign exchange and led to shortages of food, fuel, and medicines. The bank is repurposing resources under existing loans to help alleviate shortages of essential items such as medicine, cooking gas, fertiliser, meals for children, and cash for vulnerable households.
Based only on the above passage, which one of the following statements can be inferred with certainty?
(c) is the correct answer.
Ques 14 GATE 2022
Rice, a versatile and inexpensive source of carbohydrate, is a critical component of diet worldwide. Climate change, causing extreme weather, poses a threat to sustained availability of rice. Scientists are working on developing Green Super Rice (GSR), which is resilient under extreme weather conditions yet gives higher yields sustainably. Which one of the following is the CORRECT logical inference based on the information given in the above passage?
(b) is the correct answer.
Ques 15 GATE 2021
The author said, "Musicians rehearse before their concerts. Actors rehearse their roles before the opening of a new play. On the other hand, I find it strange that many public speakers think they can just walk onto the stage and start speaking. In my opinion, it is no less important for public speakers to rehearse their talks."
Based on the above passage, which one of the following is TRUE?
(a) is the correct answer.
Ques 16 GATE 2021
The author said, "Musicians rehearse before their concerts. Actors rehearse their roles before the opening of a new play. On the other hand, I find it strange that many public speakers think they can just walk on to the stage and start speaking. In my opinion, it is no less important for public speakers to rehearse their talks."
Based on the above passage, which one of the following is TRUE?
(a) is the correct answer.
Ques 17 GATE 2021
Some people suggest anti-obesity measures (AOM) such as displaying calorie information in restaurant menus. Such measures sidestep addressing the core problems that cause obesity: poverty and income inequality.
Which one of the following statements summarizes the passage?
(d) is the correct answer.
Ques 18 GATE 2021
The importance of sleep is often overlooked by students when they are preparing for exams. Research has consistently shown that sleep deprivation greatly reduces the ability to recall the material learnt. Hence, cutting down on sleep to study longer hours can be counterproductive.
Which one of the following statements is the CORRECT inference from the above passage?
(d) is the correct answer.
Ques 19 GATE 2020
Repo rate is the rate at which Reserve Bank of India (RBI) lends commercial banks, and reverse repo rate is the rate at which RBI borrows money from commercial banks. Which of the following statements can be inferred from the above passage?
(d) is the correct answer.
Ques 20 GATE 2020
Hit by floods, the kharif (summer sown) crops in various parts of the country have been affected. Officials believe that the loss in production of the kharif crops can be recovered in the output of the rabi (winter sown) crops so that the country can achieve its food-grain production target of 291 million tons in the crop year 2019-20 (July-June). They are hopeful that good rains in July-August will help the soil retain moisture for a longer period, helping winter sown crops such as wheat and pulses during the November-February period.
Which of the following statements can be inferred from the given passage?
(d) is the correct answer.
Ques 21 GATE 2020
Hit by floods, the kharif (summer sown) crops in various parts of the country have been affected. Officials believe that the loss in production of the kharif crops can be recovered in the output of the rabi (winter sown) crops so that the country can achieve its food-grain production target of 291 million tons in the crop year 2019-20 (July-June). They are hopeful that good rains in July-August will help the soil retain moisture for a longer period, helping winter sown crops such as wheat and pulses during the November-February period.
Which of the following statements can be inferred from the given passage?
(d) is the correct answer.
Ques 22 Gate 2020
The dawn of the 21st century witnessed the melting glaciers oscillating between giving too much and too little to billions of people who depend on them for fresh water. The UN climate report estimates that without deep cuts to man-made emissions, at least 30% of the northern hemisphere’s surface permafrost could melt by the end of the century. Given this situation of imminent global exodus of billions of people displaced by rising seas, nation-states need to rethink their carbon footprint for political concerns, if not for environmental ones.
Which one of the following statements can be inferred from the given passage ?
(d) is the correct answer.
Ques 23 GATE 2020
Non-performing Assets (NPAs) of a bank in India is defined as an asset, which remains unpaid by a borrower for a certain period of time in terms of interest, principal, or both. Reserve Bank of India (RBI) has changed the definition of NPA thrice during 1993-2004, in terms of the holding period of loans. The holding period was reduced by one quarter each time. In 1993, the holding period was four quarters (360 days). Based on the above paragraph, the holding period of loans in 2004 after the third revision was ________ days.
(b) is the correct answer.